ДОМИНАЦИЈА ВОЈВОЂАНСКИХ КЛУБОВА

Датум: 11/06/2018      Категорија: Лига млађих категорија

На српској рукометној сцени за млађе категорије завршена су државна првенства. Војвођански клубови забележили су велики успех, освојивши титуле првака државе у пет, од укупно шест категорија. 

Све је почело на државном првенству у Бору за играчице рођене 2003. године и млађе. Учествовала су четири војвођанска клуба. У полуфиналу ЖРК Словен одмерио је снаге са Космајом и након неизвесне завршнице, ипак изборио пласман за треће место. Савладавши екипу Медицинара резултатом 22:21, рукометашице Словена нашле су се у прве три екипе на овом првенству.

Ариље је угостило рукометаше рођене 2003. године и млађе. Учествовала су три клуба са територије Војводине и сва три су ушла у полуфинале, међу четири најбоље екипе у Србији. У војвођанском финалу, снаге су одмерили РК Војводина и РК Лавови БП. Питање победника решено је након продужетака, а успешнији су били Новосађани, 14:12. РК Врбас Петрол није успео да савлада РК Студентски град у борби за треће место, тако да је заузео четврту позицију.

У различитим градовима, 26/27. маја одиграна су државна првенства за дечаке и девојчице узраста до 12 година. У мушкој конкуренцији, титулу државног првака одбранио је РК Врбас, победивши екипу Нове Пазове 1957, резултатом 22:14. ЖРК Темерин освојио је прво место у женској конкуренцији на домаћем терену. Младе Темеринчанке су у финалној утакмици савладале екипу Таурунума са 16:15. Треће место припало је ЖРК Срем из Сремске Митровице, који је био бољи од екипе Београда, 9:8.

У конкуренцији кадета М16, шампионску титулу освојио је РК Војводина. Новосађани су у финалу државног првенства, које је одржано у Смедеревској Паланци, били бољи од екипе Студентског града, са 20:19. Рукометаши Црвенке изгубили су у утакмици за треће место од Рудара, јер нису имали среће у пенал завршиници, која је уследила након нерешеног резултата 20:20, након 50 минута.

Тачку на доминацију војвођанских клубова ставиле су рукометашице Словена, на државном првенству за играчице рођене 2001. године и млађе, које је одиграно у Руми. Победом у финалу, над комшиницама из Сремске Митровице, играчице ЖРК Словена донеле су војвођанским клубовима пету титулу првака државе. У утакмици за 3. место екипа Јуниора била је боља од екипе Панчева (22:14) и тако спречила да све три медаље узму војвођанске екипе.

Постигнути резултати су потврда квалитетног рада са младим рукометним надама у клубовима са територије Војводине, али и одлично организованог најмасовнијег такмичења РСВ Лиге млађих категорија. Велики број утакмица на одлично организованим турнирима су оно што екипама пружа адекватну проверу рада на тренинзима и сигурност у игри. У претходној сезони која је успешно приведена крају одржано је чак 237 турнира, на којима су одигране 1204 утакмице.

Од 2009. године, у овом такмичењу учествовало је преко 800 екипа, а интересовање за учешће у ЛМК сваке године је све веће и веће.