УО РСВ ОДРЖАО СЕДНИЦУ

Датум: 07/11/2017      Категорија: Органи РСВ

Седница Управног одбора РСВ одржана је у уторак, 7. новембра, у просторијама Спортског савеза Војводине. На дневном реду нашле су се следеће тачке:

1. Разматрање и усвајање записника са 6. седнице

2. Информације у вези са такмичењима:

Редовна првенствена такмичења

ЛМК РСВ

Куп РСВ

Мини рукомет РСВ

Рукомет на песку

3. План активности репрезентативних селекција млађих категорија РСВ

4. Конкурс за награду “Јован Микић Спартак”

5. Информације у вези са актуелностима у рукометној организацији

6. Разматрање молбе РК Бијељина

7. Текућа питања.

Након уводних речи председника Борислава Перовића, усвојен је записник са претходне седнице.

Све актуелне информације о такмичењима, представио је председник Комисије за такмичења Владимир Кнежић. Без обзира на касно доношење аката и њихових измена од стране Управног одбора РСС, сва такмичења су почела на време. Измене до којих је дошло у систему такмичења, попуњавање виших лига клубовима из нижих, отежало је функционисање појединих лига. Кнежић је констатовао да у ПРЛС и ДРЛС све функционише без проблема, осим случаја клуба ЖСК из Жабља, који има организационих и финансијских проблема. Услед реорганизације такмичења, треће лиге су претрпеле највећу штету, нарочито Трећа лига “Банат”, која у свом саставу сада има четири клуба. Председник Комисије за такмичења истакао је да је у плану реорганизација трећих лига, при чему ће се водити рачуна да се клубови не излажу превеликим трошковима. Оно што се може издвојити као проблем у свим лигама је тенденција да клубови одлажу измиривање дуговања. Када је у питању Лига млађих категорија, већ сада је одиграно око 500 утакмица, а у пролећном делу сезоне очекује се пораст броја екипа. Куп РСВ игра се у измењеном формату од ове сезоне, финале је планирано за 16. фебруар у Оџацима. Ревије мини рукомета одржавају се на територији целе Војводине, а Комисија за мини рукомет доставила је свим клубовима календар такмичења. 

О рукомету на песку говорила је секретарка Комисије за рукомет на песку Ања Пантић. Она се осврнула на одржани међународни турнир “НОВИ САД 2017” и истакла проблеме у сарадњи са Комисијом за рукомет на песку РСС. Све присутне упознала је са чињеницом да Србија има новог ЕХФ делегата, Јелену Ерић и још један ЕХФ судијски пар Слађану Жигић-Емилију Михаиловић.

Генерални секретар Слободан Вишекруна вратио се на проблем клуба ЖСК из Жабља. Без обзира на то што су представници РСВ обишли ову општину и добили информацију да ће проблеми бити решени, то се није десило. До пре годину дана, ово је био један од најјачих клубова, који је имао 4-5 селекција у редовним лигашким такмичењима, а данас од почетка такмичења има три одигране утакмице и четири играча на располагању. 

Представник РК ЖСК из Жабља, Јово Баварчић рекао је да је рукомет у овој општини у великом проблему. Он је истакао да је увек имао подршку РСВ, али да се клуб сада сусреће са недостатком средстава и кадрова. Разговори са председником општине нису имали никаквог ефекта.

Председник УО Борислав Перовић нагласио је да се РСВ у неколико наврата обраћао локалној самоуправи са жељом да се реши проблем овог клуба, али без успеха.

Рукометни савез Војводине већ пету годину заредом организује окупљање и тестирање најталентованијих играча и играчица. Председник Заједнице тренера Јова Павлов истакао је да је након састанка са председником Стручног савета Браниславом Зељковићем и др Слађаном Грујић, донесена одлука да се ова окупљања убудуће снимају, како би се стекао увид у техничку обученост играча. Павлов је додао и да ће Заједница тренера помоћи клубовима да школују своје тренере.

За награду “Јован Микић Спартак” која се сваке године додељује, РСВ је предложио председника Војводине Милана Ђукића, због рада и резултата које је постигао, као и доприноса рукомету у Војводини.

О актуелностима у рукометној организацији говорио је генерални секретар Слободан Вишекруна. Делегација РСВ обишла је преко 20 локалних самоуправа, а ова иницијатива наишла је на велико одобравање од стране клубова и представника општина. У наредних неколико дана, посетиће се Рума и Нова Црња, а до краја године планиран је обилазак свих општина на територији Војводине.

На седници је усвојена молба РК Бијељина, који организује летњи рукометни камп “Јахорина 2018”, да се РСВ представи као партнер и подршка овом кампу.

У текућим питањима нашли су се одлазак младих и перспективних тренера на семинар “Пут ка Олимпијским играма 2024/2028” и клубови који се још увек нису регистровали или пререгистровали у Агенцији за привредне регистре.