ОДРЖАНА СКУПШТИНА РСВ

Пета седница редовне Скупштине Рукометног савеза Војводине одржана је 14. марта, у великој сали Спортског савеза Војводине.

Разматрале су се следеће тачке дневног реда:

1. Избор:

- радног председништва,

- верификационе комисије,

- записничара,

- оверивача записника.

2. Разматрање и усвајање записника са редовне Скупштине РСВ одржане у Новом Саду 5. марта 2018. године,

3. Разматрање и усвајање:

- Извештаја Надзорног одбора о раду и пословању РСВ у 2018. години,

- Извештај о раду и финансијском пословању РСВ у 2018. години,

4. Разматрање и усвајање:

- Програма рада и Финансијског плана РСВ за 2019. годину,

5. Организационо техничка питања РСВ,

6. Текућа питања.

На самом почетку седнице, председник Скупштине РСВ Зоран Пашић изнео је предлоге за чланове радног председништва, верификационе комисије, записничара и оверивача записника, што је једногласно усвојено. Након тога, чланови Скупштине једногласно су усвојили и записник са редовне Скупштибе РСВ одржане у Новом Саду 5. марта 2018. године.

Извештај Надзорног одбора о раду и пословању РСВ у 2018. години поднео је председник Надзорног одбора Зоран Чернох. Утврђено је да су сви послови и задаци у целости реализовани у складу са претходно усвојеним Програмом рада и програмским активностима. Чланови Скупштине су једногласно усвојили и овај извештај.

О раду и финансијском пословању Рукометног савеза Војводине говорио је генерални секретар Слободан Вишекруна. Скупштина РСВ редовно је заседала током прошле године и испуњавала све своје обавезе. Управни одбор расправљао је о многобројним актуелностима у рукометној организацији, а у фокусу су биле нерегуларности деловања РСС и односи између ове две организације. Надзорни одбор процењивао је обим и квалитет обављених послова и задатака сваког органа РСВ, Струковних заједница и Комисија. Све Струковне заједнице максимално су се трудиле да унапреде свој рад.

Такмичења у свим лигама у оквиру РСВ одржана су по унапред дефинисаном плану, а оно чиме РСВ може да се похвали је Лига млађих категорија. У сезони 2017/2018 години забележен је рекордан број екипа у Лиги млађих категорија, која узевши у обзир тренд континуираног пораста броја екипа, представља најсветлију тачку не само војвођанског, него и српског рукомета. Почело се са 59, а рационализацијом трошкова коју смо увели, великим трудом и радом комисија и клубова на терену, дошло се до рекордног броја пријављених екипа, чак 130. Комисија за мини рукомет РСВ успела је и ове године да мотивише различите клубове и локалне самоуправе да се посвете организацији турнира у мини рукомету и самим тим организује више активности у односу на претходну годину. Одржани су турнири у Новој Пазови, Панчеву, Кикинди, Србобрану, Зрењанину, Темерину, Новом Саду, Дероњама, Руми и Бешки.

Најмасовније такмичење, Куп Војводине одржао се десету годину заредом, а финалне утакмице одигране су у Оџацима почетком и Јаши Томићу крајем године, због система такмичења Куп РСС. Вишекруна се у име РСВ захвалио локалним самоуправама Јаша Томић и Оџаци на одличној организацији финала овог такмичења. Током летњих месеци, организовани су турнири у рукомету на песку у Новом Саду, Бачкој Паланци, Апатину и Кикинди.

Што се тиче репрезентативних активности, шесту годину заредом иницирано је и спроведено окупљање и тестирање девојчица и дечака, који се такмиче у систему ЛМК. Тестирањем је спроведено под стручним надзором др Слађане Грујић, а учествовао је и наш стипендиста Милутин Лучић.

Током 2018. године РСВ је дао подршку многобројним манифестацијама. Неки од важнијих турнира су, врбашки меморијални турнир "Драго Јововић", меморијални турнир ''Слободан Чиле Мишковић'', меморијални турнир у Риђици „Драган Швељо Пиње“, турнир ''Владе и Новак'' у Сивцу, мокрински меморијални турнир "Алекса Ђуканов" и многи други. И прошле године одржани су рукометни кампови "Богдан Родић", "Растимо", „Камп шампиона“ и "Гуливер", а други пут одржан је камп мини рукомета „Летенка“.

На иницијативу члана Скупштине РСВ Велимира Марјановића, Покрајинском секретаријату за спорт и омладину предложено је одржавање турнира, спортско обележавање стогодишњице присаједињења Војводине Краљевини Србији. Турнир је одржан у децембру, у одбојци, кошарци и рукомету, а на њему су учествовале селекције Срема, Баната и Бачке, као и Републике Српске.

Комисија за информисање трудила се да испрати сва дешавања на територији РСВ. Активно присуство на друштвеним мрежама, актуелне најаве и извештаји са рукометних терена широм Војводине резултирале су порастом интересовања популације што се огледа у порасту броја пратилаца на новим средствима информисања (фејсбук, твитер, инстаграм).

Детаљан План активности РСВ за 2019. годину по месецима представио је, такође, генерални секретар РСВ Слободан Вишекруна. Он је истакао да се поред многобројних активности, међу приоритетима РСВ у 2018. години налазе популаризација мини рукомета у основним школама и школовање тренера. Акценат је стављен и на почетак припрема за обележавање јубилеја рукомета у Војводини. Тим поводом планирано је издавање монографије 70 година постојања рукомета у северној покрајини.

Извештај и детаљан план активности су усвојени једногласно.

У оквиру пете тачке, председник УО Борислав Перовић изнео је предлог да Владан Јордовић и Дејан Карановић замене два члана УО, која су се из личних разлога повукла из рада Савеза. Скупштина је једногласно усвојила овај предлог.

Када се говорило о организационим и техничким питањима, представник РК Војводина Ђорђе Сокић прочитао је допис председника клуба Милана Ђукића, који је због пословних обавеза одсуствовао са седнице. Ђукић је у допису навео да има пуно поверење у све одлуке које ће Скупштина РСВ донети. Он је додао да РСВ има пуну подршку од њега и РК Војводине, као што је овај клуб увек имао подршку од Рукометног савеза Војводине.

Директор ЛМК Владимир Кнежић обавестио је чланове Скупштине о неоснованим оптужбама које је на његов рачун изнео рукометни радник Сомборелектра Милан Мискин у Спортском журналу. У тексту под насловом “Кнежић ради против закона” Мискин се жали на једноипогодишњу суспензију коју је добио због инцидента на утакмици млађих категорија. Иако наслов говори једно, а текст друго, новинарка није објаснила који закон се крши и на који начин. Кнежић је на ово одговорио текстом, који је, такође, објављен у Спортском журналу у ком је објаснио инцидент на спорној утакмици и све мере које су предузете у складу са пропозицијама овог најмасовнијег такмичења РСВ.