О РУКОМЕТУ У СРЦУ СРЕМА

Датум: 09/11/2017      Категорија: Остале вести

У Руми је данас настављен обилазак општина од стране представника РСВ. Састанак је одржан у зградии Општине Рума, а на истом су поред Слободана Вишекруне и Владимира Кнежића, присуствовали: Марија Стојчевић, заменица председника Општине, Војислав Миоковић, шеф кабинета председника Општине, Александар Бундало, члан општинског већа задужен за спорт, Елвира Љубисављевић, спортски савез, Драган Радовић, Катарина Радовић и Анђелко Грковић (ЖРК "Словен") и Зоран Каралић (РК " Рума").

На почетку је анализирана рукометна проблематика на територији Општине Рума, где је од стране генералног секретара изнет забрињавајући став, у вези са клубовима из Путинаца и Хртковаца. Ти клубови се од ове сезоне не такмиче ни у једној лиги. "Оно чиме никако не смемо да будемо задовољни јесте чињеница да је ово једина општина из које су се два клуба угасила, односно дошла у фазу мировања. Сви заједно морамо нешто хитно да преузмемо да се до јесени оживи рукометна прича у тим селима, јер ако на јесен опет не започну сезону, ко зна да ли ће икад и започети" - изнео је свој став о том питању Слободан Вишекруна.

Наставио је и са светлим примерима: "На срећу свих нас, овде имамо и добре примере. ЖРК "Словен" је сигурно прави пример квалитетног рада из ког су проистекли и тренутни резултати, а то је прва позиција у ПРЛ "Север", а још значајније је то што се млађе категорије такмиче у свим узрастима, где је већ потпуно уобичајено да се са покрајинских и државних првенстава враћају окићени медаљама. Поред тога, сада се девојчице из Руме налазе на списковима пионирске и кадетске реперезентације Србије, а не треба да изненади да ће се оне наћи и на списковима јуниорске, односно сениорске репрезентације, у наредних неколико година. Сада је тренутак да се направи састанак и договори планирање средстава за 2018-ту годину с обзиром да је улазак у Супер Б лигу веома известан за овај клуб. РК "Рума" је такође клуб у ком се ради и са млађим категоријама. Статус сениорске екипе је у другом плану, јер ко има младост, имаће и будућност".

Члан општинског већа задужен за спорт, Александар Бундало, је изнео позитивне чињенице о односма локалне самоуправе и клубова: "Припремили смо Вам за овај састанак прецизне износе о финансирања рукометних клубова за 2016-ту и 2017-ту годину. Можете видети да се средства нису умањивала, а са поносом могу да истакнем чињеницу да је већ исплаћен и последњи квартал, тако да су клубови у потпуност испоштовани од стране Општине са финансијског аспекта".

У дискусији у којој су учешће узели представници клубова, истакнута је добра сарадња, али је изражена забринутост по питању будућег рада и подршке, јер је у Руми одбојка стављена у први план. На то је одговоре дао и разрешио дилеме Војислав Миоковић, шеф кабинета председника Општине: "Ја сам директно задужен за односе са Визуром и могу вам дати све одговоре, који нису рекла-казала. Нама је овај пројекат сарадње са овим клубом веома важан, јер ћемо по први пут у румској хали моћи да гледамо утакмице Лиге шампиона. До краја ове сезоне, у викендима када је ОК "Визура" домаћин, хала ће бити заузета од петка од 18 часова, до суботе касно увече, јер је то време потребно за постављање тарафлекса, тренинге и одигравање утакмице. Разлог за тако нешто је чињеница да је паркет у хали у катастрофалном стању. Одмах по завршетку сезоне крећемо са реновирањем хале, које ће обухватити и замену комплетног паркета, што ће знатно олакшати ситуацију, јер ће се онда и домаћа лига у одбојци моћи играти на паркету, а тарафлекс ће се постављати само за утакмице ЛШ".

Представници клубова и савеза су показали бојазан да се тим потезима румска деца не ставе у други план, зарад неких краткорочних интереса Општине, али су добили обећања од господина Миоковића да то неће бити случај и да не треба да брину о тим стварима.

До краја састанка се разговарало о појединим манифестацијама и евентуалним пројектима о сарадњи и унапређењу рукомета на територији румске општине, али и осталог дела Срема.