ОДРЖАНА ПРОШИРЕНА СЕДНИЦА УО РСВ

Традиционална проширена седница Управног одбора Рукометног савеза Војводине одржана је 16.1.2019. године у хотелу Нови Сад. 

На почетку седнице, председник УО Борислав Перовић поздравио је спортске пријатеље Савеза, председника Скупштине РСС Владислава Крсмановића , извршног секретара РСС Александра Петровића, члана УО РС Београда Зорана Тијанића, генералног секретара РС Централне Србије Душана Стојковића, секретара Заједнице тренера РСС Небојшу Видановића, секретара ЗСиК РСС Мирослава Јанковића, директора Супер Б рукометне лиге Србије Ивана Миливојевића и бившег председника Заједнице лигаша Супер лиге, бившег председника НО РСС Драгана Јаћовића, председника општине Кула Велибора Милојичића и председника РК Пролетер из Зрењанина Драгана Божјака.

На седници се расправљало се о следећим тачкама дневног реда:

1. Разматрање и усвајање записника са 11. седнице,

2. Разматрање и усвајање Извештаја о раду РСВ за 2018. годину,

3. Разматрање и усвајање Плана рада РСВ за 2019. годину,

4. Разматрање питања чланства струковних заједница у РСВ према Статуту РСВ и Закону о спорту

5. Предлог одлуке о висини и начину исплате трошкова службених лица, органа и радних тела РСВ у 2019. години,

6. Текућа питања.

Након усвајања записника са 11. седнице, генерални секретар РСВ Слободан Вишекруна детаљно је презентовао Извештај о раду РСВ за 2018. годину, који је једногласно усвојен. У претходној години сви органи Савеза, као и Комисије ревносно су обављали надлежности из свог домена. Заједнички циљ био је популаризација рукомета и његово враћање на место које заслужује. Рад Савеза у претходној години представљен је по следећим тачкама:

- Рад органа Савеза,

- Такмичарске активности,

- Струковне заједнице,

- Репрезентативне активности,

- Турнири и значајни датуми,

- Активности по посебним програмима.

Скупштина РСВ редовно је заседала током прошле године и испуњавала све своје обавезе.  У току 2018. Године у предвиђеним роковима усвојила је Извештај о раду и финансијском пословању РСВ у 2017.години, као и извештај Надзорног одборао материјално-финансијском пословању и контроли рада тела и органа РСВ, у ком је наведено да је Савез пословао рационално и квалитетно, у складу са могућностима и да није уочена ниједна неправилност. Управни одбор расправљао је о многобројним актуелностима у рукометној организацији, а у фокусу су биле нерегуларности деловања РСС и односи између ове две организације. Надзорни одбор процењивао је обим и квалитет обављених послова и задатака сваког органа РСВ, Струковних заједница и Комисија. Све Струковне заједнице максимално су се трудиле да унапреде свој рад.

Такмичења у свим лигама у оквиру РСВ одржана су по унапред дефинисаном плану, а оно чиме РСВ може да се похвали је Лига млађих категорија. У сезони 2017/2018 години забележен је рекордан број екипа у Лиги млађих категорија, која узевши у обзир тренд континуираног пораста броја екипа, представља најсветлију тачку не само војвођанског, него и српског рукомета. Почело се са 59, а рационализацијом трошкова коју смо увели, великим трудом и радом комисија и клубова на терену, дошло се до рекордног броја пријављених екипа, чак 130. Комисија за мини рукомет РСВ успела је и ове године да мотивише различите клубове и локалне самоуправе да се посвете организацији турнира у мини рукомету и самим тим организује више активности у односу на претходну годину. Одржани су турнири у Новој Пазови, Панчеву, Кикинди, Србобрану, Зрењанину, Темерину, Новом Саду, Дероњама, Руми и Бешки.

Најмасовније такмичење, Куп Војводине одржава се десету годину заредом, а финалне утакмице одигране су у Јаши Томићу.  Током летњих месеци, организовани су турнири у рукомету на песку у Новом Саду, Бачкој Паланци, Апатину и Кикинди.

Што се тиче репрезентативних активности, шесту  годину заредом иницирано је и спроведено окупљање и тестирање девојчица и дечака, који се такмиче у систему ЛМК. Тестирањем је спроведено под стручним надзором др Слађане Грујић, а учествовао је и наш стипендиста Милутин Лучић.

Током 2018. године РСВ је дао подршку многобројним манифестацијама. Неки од важнијих турнира су, врбашки меморијални турнир "Драго Јововић", меморијални турнир у Риђици „Драган Швељо Пиње“, мокрински турнир "Алекса Ђуканов" и многи други. И прошле године одржани су рукометни кампови "Богдан Родић", "Растимо", „Камп шампиона“ и "Гуливер", а други пут одржан је камп мини рукомета „Летенка“.

На иницијативу члана Скупштине РСВ Велимира Марјановића, Покрајинском секретаријату за спорт и омладину предложено је одржавање турнира, спортско обележавање стогодишњице присаједињења Војводине Краљевини Србији. Турнир је одржан у децембру, у одбојци, кошарци и рукомету, а на њему су учествовале селекције Срема, Баната и Бачке, као и Републике Српске.

Комисија за информисање трудила се да испрати сва дешавања на територији РСВ. Активно присуство на друштвеним мрежама, актуелне најаве и извештаји са рукометних терена широм Војводине резултирале су порастом интересовања популације што се огледа у порасту броја пратилаца на новим средствима информисања (фејсбук, твитер, инстаграм).

Детаљан План активности РСВ за 2019. годину по месецима представио је, такође, генерални секретар РСВ Слободан Вишекруна. Он је истакао да се поред многобројних активности, међу приоритетима РСВ у 2018. години налазе популаризација мини рукомета у основним школама и школовање тренера. Акценат је стављен и на почетак припрема за обележавање јубилеја рукомета у Војводини. Тим поводом планирано ке издавање монографије 70 година постојања рукомета у северној покрајини.

У оквиру четврте тачке, председник УО Борислав Перовић обавестио је присутне да три Струковне заједнице (тренера, судија и контролора, те делегата) нису испуниле услов предвиђен Статутом РСВ и Законом о спорту, о потреби да буду регистроване у АПР-у, те су стога формиране радне комисије УО РСВ, које ће, до тренутка регистровања, бити задужене за питања која се тичу ових струковних заједница.

Предлог одлуке о висини и начину исплате трошкова службених лица, органа и радних тела РСВ у 2019. години једногласно је усвојен.

Генерални секретар РС Централне Србије Душан Стојковић уручио је плакету Рукометном савезу Војводине за дугогодишњу успешну сарадњу, а признање је примио председник УО Борислав Перовић.

Радни део седнице завршен је текућим питањима, након којих је организован коктел за све присутне.