Спортско чудо од детета

Датум: 28/06/2017      Категорија: Лига млађих категорија

Иза нас је још једна успешна сезона Лиге млађих категорија. Ова девојчица скренула је пажњу на себе, не само сјајним наступима у најмасовнијем такмичењу РСВ, него и историјским резултатима у атлетици.

Да, атлетика и рукомет могу заједно. И то на какав начин.

Спорт је саставни део живота Адриане Вилагош од најранијег детињства. Одбојка, стони тенис, вожња бициклом, ролерима, па шестогодишње бављење балетом. О њеном активном детињству бринула је мајка Ђерђи, која је и увела у свет спорта и рукомета.

Прве рукометне кораке, Адриана је направила у школској екипи Малог Иђоша, која се такмичила у мини рукомету. Када се мини рукомет прерастао, спајање са РК Јадран одвело је Адриану у Фекетић, где њена мајка тренира екипу, а она игра четврту сезону на позицији левог бека. Прошле године била је најбољи стрелац и најбољи играч ЛМК РСВ, а ове сезоне постигла је највише голова у Супер лиги Војводине, 72.

Паралелно са рукометом, због изузетно јаког шута, закорачила је у свет „краљице спортова“, атлетике. Пре две године, у четвртом разреду, први пут је отишла на атлетско такмичење у бацању вортекса. Прво место на окружном такмичењу било је јасан доказ да се ради о великом таленту, с обзиром на то да је Адриана на такмичењу први пут видела вортекс. Упркос добром резултату, атлетика није била њена љубав на први поглед. Међутим, већ следеће године на школском такмичењу бацила је дупло више него остале девојчице, освојила прво место на војвођанском такмичењу и победила девојчице које су се активно бавиле атлетиком. То је био велики мотив да настави даље.

Такмичи се за Атлетски клуб „Сента“, а са мајком вежба код куће. Према њиховим речима, рукометном тренеру и атлетском почетнику није било нимало лако да савладају основе овог спорта, али су убрзо заједничким снагама савладале технику бацања вортекса и све оно што је било потребно за запажене резултате. Успеси су се само низали.

Дванаестогодишња Адриана је последње две године првакиња Србије у овој дисциплини, а државни рекорд оборила је чак осам пута. Најактуелнији је 71,40м. Деца узраста до 11 година углавном бацају вортекс око 20 метара, а деца до 14 до 15 година и до 40 метара. Јасно је где је Адриана у целој тој причи.

Осим вортекса, ова млада рукометашица и атлетичарка, опробала се и у бацању копља прошле године. И то са три године старијим девојчицама. Заузела је треће место на Зимском првенству и званичном првенству Србије, као убедљиво најмлађа. Ове године победила је на државном првенству за 2002. годиште и носилац је државног рекорда.

Изузетан таленат, рад и упорност омогућили су јој да се такмичи и са девојчицама од 18 година, али ван конкуренције, јер према правилима Атлетске федерације не може редовно да се такмичи са њима. Ту је бацила чак 6 метара више него званични првак Србије. После тога, оборила је државни рекорд и у Митровици и у Сенти.

Тренутно, у дисциплини бацање копља од 400 гр има најбољи резултат на свету за девојчице од 13 година, са 52,32 цм.

Запажен резултат остварила је и на међународној сцени. Крајем априла била је у Мађарској на Међународном такмичењу у бацању копља, бацала је теже копље и успела да освоји прво место, односно да оствари 11. резултат на свету ове године. Тиме је пребацила норму за Светско првенство у Кенији, али због година неће моћи да иде.

Овог месеца два пута је оборила државни рекорд у бацању копља од 500 гр. Први пут на Првенству Војводине за млађе јуниоре, а други пут на такмичењу у Веспрему са резултатом 53,37м, где је проглашена и за најбољу атлетичарку на такмичењу.

Целокупној причи треба додати и то да је Адриана одличан ученик у школи, а добром организацијом успева да усклади школу и спорт.

Културна, лепо васпитана и скромна девојчица са вансеријским талентом и историјским резултатима, који заслужују да буду испраћени и институционално подржани. А да ли је то тако?