ОБЕЛЕЖЕНО 65 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА РУКОМЕТНОГ КЛУБА ГРАФИЧАР ИЗ БЕЗДАНА

Датум: 25/06/2018      Категорија: Остале вести

У Бездану је у суботу, 23. јуна низом активности обележено 65 година постојања рукометног клуба "Графичар" из Бездана.

Борислав Перовић, председник УО РСВ и Слободан Вишекруна, генерални секретар РСВ су уручили плакете председнику клуба Роберту Хорвату, носиоцима националних признања Јожефу Холперту и Далибору Чутури, али и лопте за погон млађих категорија.

Одигране су утамице у свим конкуренцијама од мини рукомета до ветерана и у мушкој и у женској конкуренцији, а позиву су се одазвали скоро сви дсадашњи играчи овог клуба.Давне 1953. године, господин Барашевић Иштван је из Словеније донео у Бездан правила за мали рукомет и основао клуб који се звао РК “ЗАНАТЛИЈА”. Одмах се почело са такмичењем у Војвођанској лиги у којој су још играли рукометаши Апатина, Црвенке, Аде, Суботице и Бечеја. РК “Занатлија” је био први регистровани рукометни клуб у сомборској општини.

Године 1958. РК “Занатлија” мења име у РК “Партизан”, да би 1962. године опет дошло до промене имена и то у РК “Омладинац”. Тадашњи тренер и играч био је Дробина Јозо, а клуб је водио Катош Јанош. Године 1966. поново долази до промене имена и то у РК “Бетон”. Тадашњу екипу предводио је тренерски двојац Звонко Лауровић и Аца Секулић из Сомбора. Године 1968. бригу о рукомету у Бездану у своје руке преузима ГИП “Војводина”, те клуб добија име РК “ГРАФИЧАР”, које је остало и до данас. Први тренер РК “Графичар” је био Манг Бранко. Од 1970. године тренерску палицу преузео је творац свих успеха, педагог, најзаслужнија личност у клупској историји, Чонти Рудолф. Од 2007. године клуб су преузели Роберт Хорват председник, Горан Чабрило тренер свих категорија, Цвркушић Момир и Ладоцки Атила. Покренули школу рукомета и клуб са поносом истичу да је пионирска екипа ове године заузела друго место у Првој лиги Војводине. Екипа данас броји више од 60 чланова.

Ипак највећи успех су: осам репрезентативаца, (Холперт Јожеф, Перић Петар, Бекер Фредерик, Далибор Чутура, Давор Чутура, Фелеђхази Шмит Каталин, Холперт Јожеф мл. и Стефан Сунајко), више од десет прволигашких играча и играча који су каријеру наставили у иностранству.Највећи успеси рукометаша из Бездана:
  • Холперт Јожеф као светски првак 1986. год, и освајач бронзане Олимпијске медаље у рукомету 1988. год. у Сеулу,

  • Далибор Чутура освајач сребрне медаље на првенству Европе 2012. год. Учесник  Олимпијских игара у Лондону 2012. год.,

  • Стефан Сунајко на Европском првенству за кадете 2016. године у Хрватској проглашен је за најбоље лево крило првенства,

  • Данас, Филип Сунајко и Стефан  Сунајко су чланови репрезентације Мађарске