Одржана седница УО РСВ

Датум: 11/05/2018      Категорија: Органи РСВ

Девета проширена седница Управног одбора РСВ одржана је у четвртак 10. маја у просторијама Спортског савеза Војводине.

Разматране су следеће тачке дневног реда:

1. Разматрање и усвајање записника са 8. Седнице УО РСВ од 17.1.2018. год,

2. Разматрање и усвајање Пословника о раду УО РСВ,

3. Информације у вези састанка у Министарству омладине и спорта,

4. Информације око такмичења у досадашњем делу првенства,

5. Извештај о инспекцијском надзору у РСВ,

6. Разматрање:

- молбе РК Лозница.

- дописа РК Растимо

7. Текућа питањаЗаписник са 8. Седнице УО РСВ једногласно је усвојен, као и Пословник о раду УО РСВ. Председник Управног одбора Борислав Перовић пренео је члановима утиске са два састанка, која су одржана у Министарству омладине и спорта. На позив министра спорта Вање Удовичића, састанку су присуствовали чланови РСС, Рукометног савеза Косова и Метохије, као и чланови РСВ. Тема оба састанка били су односи између ових организација, као и нерегуларности у деловању РСС. На другом састанку су присуствовали и остали регионални чиниоци (РСБ и РСЦС). Једногласан закључак састанака је да је тренутно стање у савезу веома лоше и неодрживо, тако да се хитно морају расписати избори. Рукометни савез Војводине и даље не одступа од свог захтева да се врати Статут са 80 чланова скупштине и да избори могу бити само с тим бројем делегата. Осим тога, избори би требало да буду расписани само на републичком нивоу, с обзиром на то да на основном окружном и покрајинском нивоу функционише све регуларно. О овој теми своје мишљење изнели су и председник РК Војводина Милан Ђукић и члан УО Бошко Пилиповић.

Информације у вези са такмичењем у досадашњем делу првенства представио је председник Комисије за такмичење Владимир Кнежић. У Првој лиги Север све утакмице су регистроване резултатом постигнутим на терену, осим утакмица ОРК ЖСК из Жабља, који је искључен из лиге. Занимљив епилог имаће Друга лига Север, у којој је борба за виши ранг веома неизвесна. Такмичење у Супер лигама ЛМК у категоријама Ж16, Ж14, Ж12 и М14 је завршено, а очекују се и финални турнири М16 и М12. Кнежић је истакао и проблеме клубова са територије Војводине приликом учешћа на државним првенствима. Наиме, појединим играчима онемогућено је да наступају, због чега је делегација клубова из Војводине била на састанку у РСС.

Члан скупштине РСВ Велимир Марјановић нагласио је значај такмичења у млађим категоријама и иницирао проширење такмичења, како би још више добило на квалитету.

Генерални секретар РСВ Слободан Вишекруна поднео је извештај о инспекцијском надзору РСВ, који је извршио покрајински спортски инспектор Милорад Докманац. Утврђено је да РСВ послује у складу са важећим законима и прописима.

На дневном реду нашла се и молба РК Лозница да се укључи у такмичење Лиге млађих категорија РСВ. У складу са пропозицијама, из РСВ одговорено је да се за сагласност морају обратити Рукометном савезу Србије. Поред РК Лознице, постоји још клубова, као што су Металопластика и Медицинар, који су се, такође, обратили са жељом да се укључе у ЛМК РСВ.

Чланови УО расправљали су и о допису Рукометног клуба-кампа Растимо поводом учешћа РК Бијељина у ЛМК РСВ. Једногласно је установљено да учешће РК Бијељина у ЛМК, које је омогућено Споразумом о специјалној сарадњи између Републике Србије и Републике Српске, доприноси квалитету овог такмичења. Члан УО Милутин Перуновић и др Слађана Грујић изнели су своје мишљење о овој теми и учешће овог клуба сматрају корисним за развој рукомета на овим просторима. Проф. др Јелена Бировљев изјавила је да је систем рада у Војводини очигледно добар, о чему сведочи жеља клубова, који су географски ван АП Војводина, да се прикључе такмичењу у Лиги млађих категорија. “Када је у питању примедба на наступ РК Бијељина у ЛМК, постоје јасно дефинисане паралелне везе између Републике Србије и Републике Српске, које, такође, обезбеђују студентима из Републике Српске да подједнако конкуришу и нађу се на буџету студија у Србији” – рекла је др Бировљев и додала да нема разлога да се не одобри наступ овог клуба, али би у будућности требало размислити о јаснијем дефинисању нивоа до ког такмичарски могу да дођу.

У оквиру текућих питања размотрена је и тешка финансијска ситуација ЖРК Срем из Сремске Митровице.