РУКОМЕТ НА ДНЕВНОМ РЕДУ И У СОМБОРУ

Датум: 02/11/2017      Категорија: Остале вести

Душанка Голубовић, градоначелница Сомбора, заједно са својим сарадницима Антонијом Нађ Косановић, чланицом градског већ задуженом за спорт и омладину и Драганом Максимовићем, председником Спортског савеза данас је била домаћин делегацији рукометног савез Војводине, коју су чинили Борислав Перовић, председник, Слободан Вишекруна, генерални секретар и Владимир Кнежић, председник такмичарске комисије.

Председник савеза је у уводној речи укратко упознао градоначелницу са праксом РСВ да се директно са руководством градова и општина разговара о проблемима, али и о лепим стварима везаним рад рад и успехе рукометних клубова.

Градоначелница је истакла оно што је приоритет за град Сомбор: „Ми као град тежимо да испунимо све услове, како би спортске организације могле да функционишу и да се такмиче, али смо заузели став да је рад са млађим категоријама приоритет и у будућности ћемо финансирати и помагати само оне клубове, који у свом тренажном и такмичарском погону имају и млађе категорије.“ У наставку се осврнула и на административне ствари: „Људи у клубовима морају да схвате да је потребно да се испуни минимум администратитвно-техничких елемената, како би се сарадња са градом одвијала несметано. Проблем су старе навике, које сви морају да превазиђу и да поштују процедуре, које су законом и подзаконским актиима регулисане и којих смо сви у обавези да се придржавамо“.

Вишекруна је акценат ставио на два проблема, која су најуочљивија на територији града Сомбораа: „За мене је непојмљиво да један Бездан, који је изнедрио толико спортиста и репрезентативаца у свим спортовима нема спортску халу. Хајде да сви заједно покушамо да дођемо до неког решења, а савез ће увек бити партнер приликом наступа код покрајинских и републичких институција, као и других фондова. Поред Бездана, хала је потребна и у другим сеоским срединама, јер једино постоји у Риђици, не рачунајући Сомбор. Други проблем је тај што у Сомбору нема тренера ни близу колико је потребно. Према одредбаа Закона о спорту, све спортске организације су у обавези да имају тренере, који имају одговарајуће дозволе за рад, како би клубови могли да се такмиче, али и да буду финансирани из буџета локалних самоуправа. Ми као савез излазимо у сусрет и трудимо се да са Покрјинским секретаријатом за спорт и медицину спорта ишколујемо што више тренера, али Вас молим да определите средства у буџету спортског савеза, која ће бити усмерена за те потребе, а која нису претерано велика“.

У наставку разговора, од председника спортског савеза се могло чути да се ради на изради нових критеријума за финансирање спорта и да ће и они бити усмерени ка омасовљењу и повећању броја екипа у такмичњеу, а да је у предлогу буџета за наредну годину предвиђено повећање средстава за рукометне клубове.

Антонија Нађ Косановић је истакла да службе града имају задатак и обавезу да редовно сервисирају све обавезе спортских клубова. „Трудим се да се у року од само пар дана, након испуњавања потребних и законом прописаних услова, испуне све финансијске обавезе, на које се град Сомбор обавезао приликом потписивања уговора о суфинансирању спортских организација и то ће тако бити и убудуће, јер сам као бивша професионална спортисткиња свесна свих проблема, на које налазе клубови“, укратко се обратила присутнима чланица градског већа, задужена за спорт и омладину.

Након овог, уследио је састанак са рукометним клубовима, са територије града Сомбора.

На почетку састанка, Вишекруна је члановима укратко презентовао рад и актиности савеза са освртом на проблематику, о којој је било речи и на састанку са градоначелицом.

Након њега, присутнимa се обратио Драган Максимовић. „Ми смо преузели спортски савез 1. марта ове године и морали смо да превазиђемо затечено стање. Из тога разлога је и ова расподела средстава рађена према постојећим и затеченим критеријумима, који имају доста мањкавости, а на чему ћемо радити у наредном периоду, како би они били „поштенији“. Став града и спортског савез је да је обавеза клубова да раде са млађим категоријама и те клубове ћемо додатно помоћи у виду суфинансирања плата тренера, а још већу помоћ ће имати клубови из сеоских средина, јер су они у тежој ситуацији од градских клубова и желимо да их одржимо“, истакао је Максимовић у свом излагању.

Након излагања Миодрага Аћића и Драгана Шкопеље, представника ЖРК „Раванград“, односно ОРК „Далматинац“, у ком су изнети проблеми са којим се суочавају ови клубови, а нарочито у раду са млађим категоријама, скупу се обратио и Владимир Кнежић, као директор ЛМК РСВ и присутне обавестио о чињеницама да је такмичење млађих категорија у рукомету најјефтиније такмичење у односу на остале спортове, а да је истовремено такмичење са мањим трошковима у односу на остале регионе у Србији и у рукомету.

Представник МРК „Сомборелектро“, Милан Мискин је у свом обраћању апострофирао проблем висине административних трошкова, котизација и судијских такси, али је нагласио да је Рукометни савез Војводине најбољи део Рукометног савеза Србије и да су трошкви такмичења заиста мањи у односу на остале спортове и регионе. Истакао је да тај клуб има помоћ компаније „Сомборелектро“ и да уз помоћ још неких људи успевају да реализују своје активности.

Након анализе реченог, председник Перовић се обратио речима: „Одмах да будемо начисто. Све правилнике, остала акта, као и висине трошкова одрђује Управни одбор Рукометног савеза Србије. Да ли су ти трошкови високи или не, може се разговарати, али не на овом месту, већ са руководством РСС, које о томе и одлучује. Оно што ја знам, као неко ко је био и у том руководству, јесте чињеница да се висине трошкова нису повећавале у последњих 10 година. Што се тиче помоћи клубовима у омасовљењу, мени ту смета недостатак иницијативе. Не можете ви очекивати да ће 10-15 људи из РСС или РСВ ићи по свим селима и градовима у Србији и организовати манифестацији, које треба да омасове чланство у клубовима. Ви сте ти, који треба да се договорите о некаквом виду заједничког наступа и онда заједно са градом и градским савезом кренете у реализацију, а од савеза тада можете  очекивати неку медијску и промотивну помоћ“.

Горан Чабрило, представник РК „Графичар“ из Бездана, на крају састанка извукао је резиме, у ком је позвао представнике свих клубова на јединство и слогу, а онда и на анализу стања и прављење заједничке стратегије развоја рукомета, како би се тачно дефинисали правци кретања рукомета на територији града Сомбора, а тек онда да са конкретним планом изађе пред град и савез. Присутни клубови су искористили прилику да се захвале Данијели Косановић, секретару западнобачког рукометног савеза, на помоћи коју им пружа око свих процедура и активности.