Конструктиван разговор РСВ, самоуправе и клубова у Тителу

Датум: 28/10/2017      Категорија: Органи РСВ

Настављен је обилазак општина у Војводини, па је генерални секретар РСВ Слободан Вишекруна обишао и Тител. Састанку су присуствовали председник општине Тител Драган Божић, члан општинског већа за спорт Горан Путник, председник Спортског савеза општине Тител Душан Ђурић, а клубове су представљали Александар Прокин (МРК Тител) и Ружа Јовановић (ЖРК Милетић, Мошорин).

Председник општине Драган Божић похвалио је иницијативу РСВ и захвалио се на посети. Он је нагласио да је приоритет општине у наредном периоду изградња хале, а крајем године ће бити спреман пројекат. До краја 2017. године у плану је изградња отвореног терена у Тителу, као и решавање подлоге терена у Мошорину. С обзиром на то да су мала општина са скромном привредом, Божић је изјавио да улажу колико могу и труде се да сваки клуб има одговарајућу опрему и реквизите. Он је додао и да је ова општина спремна да улаже у школовање тренера.

Генерални секретар РСВ Слободан Вишекруна захвалио се председнику на издвојеном времену и представио рад Рукометног савеза Војводине, који чини 7 окружних рукометних савеза и Градски рукометни савез Нови Сад. У оквиру РСВ функционишу и Заједница судија, Заједница делегата, као и Заједница тренера. Вишекруна је објаснио и такмичарске активности које се одвијају у Првој лиги “Север”, Другој лиги “Север” и Трећим лигама, а у оквиру Рукометног савеза Србије у Супер А и Супер Б лигама, где се такмиче и војвођански клубови. Дечаци и девојчице такмиче се у три узрасне категорије Лиге млађих категорија. Овде су трошкови најмањи, а такмичи се око 130 екипа са тенденцијом пораста. Куп РСВ броји преко 100 екипа, а финала се одржавају у местима у којима је потребна промоција рукомета. Вишекруна је истако и то да је РСВ урадио и јединствену апликацију Рукометни тренинзи на четири језика са преко 350 вежби, које су прослеђене тренерима и школама. Ревије мини рукомета одржавају се током целе године, а лопте се деле у складу са могућностима. РСВ окупља и тестира најталентованије дечаке и девојчице, а ове селекције постижу запажене резултате. Када је у питању школовање, Вшекруна је споменуо добру сарадњу са Покрајинским заводом за спорт и омладину. Као највећи проблем у овој општини, он је препознао недостатак термина у халама. На територији целе Војводине такмиче се клубови који имају, али и они који немају спонзоре и због тога је Виђекруна замолио председника општине да затражи од привредних субјеката да помогну клубове, што је Божић обећао да ће учинити.

Председник Спортског савеза општине Тител Душан Ђурић изразио је задовољство због доласка представника РСВ и захвалио се председнику општине на издвојеном времену и пријему. Ђурић је рекао да су они увек финансијски помагали такмичарски део и представио колико је сваки клуб добио средстава прошле године. Он је нагласио да ће буџет следеће године бити већи, што је од велике важности за клубове.

Александар Прокин из МРК Тител у први план је ставио проблем у сарадњи са школама. Он је истакао да у школама нема интересовања деце за спорт и да би требало радити на спајању клубова и школа. Поражавајуће је то што професор физичког, који је бивши рукометаш, не ради ништа како би пробудио интересовање за спорт код деце. Прокин се осврнуо и на сарадњу са локалном самоуправом, која је, према његовим речима, изванредна. МРК Тител има дугу традицију са успонима и падовима, а најтеже је било 2012/2013 године када су напустили редовно такмичење и такмичили се искључиво у ЛМК. Сада су ствари мало другачије, у првом тиму имају 25 регистрованих играча, од којих би 10 могло да игра ЛМК, али то није довољан број. Прокин је рекао и да је последња инвестиција у терен забележена пре 30 година и због тога очекује да ће се, уз помоћ локалне самоуправе, урадити терен. Представник МРК Титела истакао је да је сарадња са Мошорином, такође, добра.

Представница ЖРК Милетић из Мошорина, Ружа Јовановић поносно је истакла чињеницу да овај клуб функционише 35 година. Сарадња је добра и са локалном самоуправом и са Спортским савезом. Једини и највећи проблем овог клуба је школски терен, на ком немају адекватне услове за рад, али се надају да ће се ускоро и то бити решено. Због непостојања хале, ова екипа, као и мушка, своје утакмице игра у Жабљу. Ружа Јовановић осврнула се и на то да су деце из мошоринске основне школе освојила 3. место на школској Олимпијади у Врању и захвалила се РСВ на подршци и разумевању.