О НАЧИНУ ФУНКЦИОНИСАЊА КЛУБОВА РАЗГОВАРАЛО СЕ У КИКИНДИ

Датум: 26/10/2017      Категорија: Органи РСВ

Представници Рукометног савеза Војводине, генерални секретар Слободан Вишекруна и председник Скупштине, који је уједно и председник Северобанатског округа, Зоран Пашић обишли су Кикинду како би разговарали о начину функционисања клубова са ове територије. Испред локалне самоуправе састанку је присуствовао Миодраг Булајић, док су били присутни и Милорад Алексић из Спортског савеза Кикинде, као и представници следећих клубова – ЖОРК Кикинда, РК Кикинда, МРК Црвена Звезда из Мокрина, ЖРК Мокрин и ЖРК Партизан из Иђоша.

Члан Градског већа Миодраг Булајић захвалио се РСВ на показаном интересовању и детаљно изнео шта је то што локална самоуправа Кикинде пружа клубовима. Осим бесплатних термина у халама, клубови добијају средства преко редовних и посебних пројеката. Позитивно је то што и привредни субјекти помажу клубовима, а најбољи пример је компанија Гриндекс. Булајић се осврнуо и на финансирање спортских хала. Нова хала је изграђена у Мокрину, док се улаже у подлогу и трибине отворених терена у Иђошу. На територији Кикинде у сваком спорту, за који је препознато да је од великог значаја, обезбеђено је плаћање тренера.

Генерални секретар Слободан Вишекруна захвалио се на издвојеном времену и истакао да је веома важно да се отворено разговара са клубовима о њиховом начину функционисања. Рукометни савез Војводине велику пажњу посвећује млађим категоријама, где се у ЛМК такмичи око 130 екипа, а сваког викенда игра се петнаестак турнира. То је оно што ће сигурно дати резултате у свим општинама, па и у Кикинди. Вишекруна је нагласио важност разматрања односа клубова са локалном самоуправом и позвао представнике клубова да кажу своје мишљење. Он се осврнуо и на школовање тренера на територији општине Кикинда, као и неколико играча који су стипендисти Покрајинског секретаријата за спорт и омладину. Генерални секретар РСВ пристио се и успеха ЖОРК Кикинда који је играо четвртину финала ЕХФ купа, као и успеха МРК Кикинда на територији бивше Југославије, док је Пашић био на месту председника.

Зоран Пашић, који је овом састанку присуствовао у двострукој улози, као представник РСВ и председник Севернобанатског округа, рекао је да је рукомет увек био један од најпопуларнијих спортова у Кикинди, као и да клубови морају међусобно сарађивати. Он је похвалио рад тренера Драгана Маркова, који је био селектор женске сениорске репрезентације, као и Дејана Карановића, који је четири пута био државни првак у млађим категоријама. 

Представник МРК Кикинда Војислав Булајић похвалио је начин рада РСВ и иницијативу обиласка локалних самоуправа и клубова. С обзиром на то да компанија Гриндекс улаже у клуб, као и локална самоуправа, Булајић сматра да је од пресудне важности боља расподела средстава. Он се залаже за отворен дијалог, без гурања проблема под тепих. Истакао је то што као директор компаније има друштвену одговорност да помаже развоју спорта и да би његов пример требало да следе и остали. С обзиром на то да МРК Кикинда има амбиције за виши ранг, а у будућности и излазак на регионалну рукометну сцену, требало би посветити већу пажњу раду са млађим категоријама. 

Црвена Звезда из Мокрина средства добија од месне заједнице. Представници овог клуба изразили су жељу да учествују и у раподели средстава из града, на шта им је локална самоуправа одговорила да то није могуће јер су сеоске месне заједнице задужене за финансирање клубова из своје средине. Из овог мокринског клуба истакли су да је сарадња са РСВ одлична и да су људи из савеза увек спремни да пруже помоћ и подршку.

ЖРК Мокрин квалификовао се у виши ранг, а у Мокрину је већ два пута одржано државно првенство у млађим категоријама. 

Милорад Алексић из Спортског савеза Кикинде рекао је да имају систем финансирања, али да морају да побољшају критеријуме за расподелу средстава. Он је нагласио да је велики проблем то што са и овако малим средствима која се издвајају из буџета, морају да се плаћају агенције за обезбеђење на утакмицама.

Тренер ЖОРК Кикинда, Драган Марков рекао је да проблем треба посматрати административно и суштински. Свестан је значаја рада са децом, али не треба ни занемарити сениорске екипе. ЖОРК Кикинда је суперлигаш, а то изискује и веће трошкове, али и више термина за тренинге. Марков је нагласио да се приликом расподеле термина за тренинге мора водити рачуна о сениорским екипама, јер без њих не могу постојати ни квалитетне млађе категорије, које немају на кога да се угледају.

Представник Партизана из Иђоша у први план ставио је смањена средства због којих је овај клуб морао да пређе из Прве у Другу лигу.